MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zarówno zakwas, jak i drożdże posiadają wiele cennych...
fot. belchonock/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Pieczywo na drożdżach jest gorsze od tego na zakwasie

Zarówno zakwas, jak i drożdże posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Zakwas używany do wyrobu chleba na zakwasie powstaje w procesie fermentacji. Rozwijające się w nim bakterie kwasu mlekowego spulchniają ciasto i pozwalają mu wyrosnąć. Chleby na zakwasie piecze się z mąki żytniej lub mieszanej, ponieważ pszenna się do nich nie nadaje. Chleb na zakwasie jest bardziej trwały niż drożdżowy i pozostaje świeży nawet przez 7 dni. Ma on także niższy indeks glikemiczny, a składniki w nim zawarte są lepiej przyswajalne przez organizm. Natomiast zawartość probiotycznych bakterii korzystnie wpływa na skład mikroflory jelitowej. Jednak chleb na zakwasie jest równocześnie bardziej ciężkostrawny i ma ostrzejszy smak, co sprawia, że może nie być tolerowany przez osoby z problemami trawiennymi oraz dzieci.

Drożdże są cennym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego i biotyny. Zawierają także białko, błonnik, fosfor, wapń, potas i żelazo. Chleb drożdżowy jest delikatniejszy, lżejszy i ma łagodniejszy smak. Drożdże pochłaniają cukry i rozkładają je na etanol i dwutlenek węgla. Proces fermentacji alkoholowej spulchnia ciasto, które wyrasta znacznie szybciej niż cisto na zakwasie. Do wypieku pieczywa drożdżowego stosuje się zwykle mąkę pszenną, ale też z dodatkiem mąki żytniej lub mąki bezglutenowe (ryżową, kukurydzianą, owsianą). Chleba lub bułek wypiekanych na drożdżach nie powinny spożywać osoby uczulone na drożdże lub chorujące na drożdżycę.

Zobacz również

Koszykarze Anwilu Włocławek w sezonie 2024/25 znów zagrają w FIBA Europe Cup

NOWE
Koszykarze Anwilu Włocławek w sezonie 2024/25 znów zagrają w FIBA Europe Cup

85-latek kierujący skodą zasnął za kierownicą

85-latek kierujący skodą zasnął za kierownicą

Polecamy

To mój sekret na ciało bez cellulitu i nawilżoną skórę twarzy. Składniki masz w domu

HIT DNIA
To mój sekret na ciało bez cellulitu i nawilżoną skórę twarzy. Składniki masz w domu

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Objaw raka, który może się pojawić na twojej pościeli. Zobacz, o co chodzi

TYLKO U NAS
Objaw raka, który może się pojawić na twojej pościeli. Zobacz, o co chodzi