Lawenda to znak rozpoznawczy Prowansji, historycznej krainy leżącej w południowo-wschodniej Francji. Nie mniej popularna jest zresztą na Lazurowym Wybrzeżu. Produkty z lawendy to chętnie kupowane przez turystów pamiątki. Prawdziwe wrażenie robią jednak pola kwitnącej lawendy, z których słynie Prowansja. Unoszący się dookoła zapach i dźwięk pszczół zbierających nektar zapewniają niesamowite doznania! Żeby je przeżyć trzeba jednak wiedzieć, kiedy kwitnie lawenda. Najlepiej podziwiać ją w okresie od połowy czerwca do połowy lipca, ale nieco później też można trafić na piękne pola lawendy.
Dom pod Lawendowym Polem w Woliborzu. Nie trzeba jednak jechać do Francji, by przeżyć lawendowy zawrót głowy
Wolibórz to niewielka wieś w gminie Nowa Ruda (powiat kłodzki na Dolnym Śląsku) u podnóża Gór Sowich, gdzie odnaleźć można Dom pod Lawendowym Polem urządzony w stylu prowansalskim, ze smaczną ekologiczną kuchnią, przepięknym lawendowym polem otulonym ciszą i spokojem. Idealne miejsce do wypoczynku, relaksu i złapania oddechu.
Lawenda ma szerokie zastosowanie:
- Rośliny kosmetyczne uprawiane dla eterycznych olejków wykorzystywanych w kosmetyce. Lawendę wąskolistną uprawia się na szeroką skalę we Francji (głównie w Prowansji), Anglii, Ameryce Południowej. Służy do produkcji olejku lawendowego.
- Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne.
- Roślina miododajna: Z kwiatów lawendy, które dają obfity nektar, wytwarza się wysokiej jakości miód lawendowy. Miód ten produkowany jest przede wszystkim w regionach Morza Śródziemnego i jest sprzedawany na całym świecie jako produkt najwyższej jakości.
- Stosowane są przeciwko molom odzieżowym, które odstraszają swoim zapachem.
- Jako przyprawa: ma słodki smak z lekko cytrusowo-kwiatową nutką. Lawenda występuje często w połączeniu z innymi ziołami i przyprawami do potraw mięsnych, główne z baraniny lub dziczyzny. Jest blisko spokrewniona z rozmarynem, szałwią i tymiankiem - może być wykorzystana w większości przepisów zamiast tych przypraw. Lawenda jest jednym z ziół wchodzących w skład mieszanki ziół prowansalskich. Świeże kwiaty lawendy można wykorzystać jako jadalny dodatek dekoracyjny. Suszone kwiaty można umieścić razem z cukrem i trzymać w zamkniętym słoiku przez kilka tygodni. Powstanie cukier o zapachu lawendy, który można wykorzystać jako dodatek do ciast i kremów.
- Olejek lawendowy: ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i może być stosowany jako naturalny środek odstraszający mole i komary. Dodany do kąpieli pomaga się zrelaksować i odprężyć.
Na pewno warto odwiedzić Lawendowe Pole w Woliborzu. Szczególnie interesująco, z dodatkowymi atrakcjami, jest tutaj podczas Festiwalu Lawendowego zorganizowanego już trzykrotnie w tym miejscu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?