Pyszne ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym. Robię go z rodzynkami i zdrowymi pestkami. Tym przysmakiem możesz bezkarnie się rozkoszować

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Na Wielkanoc można przygotować pyszne ciasto marchewkowe z kremem z serka śmietankowego. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Na Wielkanoc można przygotować pyszne ciasto marchewkowe z kremem z serka śmietankowego. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Domowe ciasto marchewkowe z kremem z serka to pyszny wypiek, który można zrobić z łatwo dostępnych składników. Przysmak obłędnie pachnie dzięki korzennym przyprawom, a ciekawej konsystencji dodają posiekane orzechy i pestki słonecznika oraz dyni. Wypróbuj przepis na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi.

W skrócie

Domowe ciasto marchewkowe wypełnione rodzynkami, orzechami pekan i udekorowane serkiem śmietankowym wymieszanym z masłem może być podany na wiele uroczystości rodzinnych. Świetnie sprawdza się jako tort urodziny lub odświętny wypiek na Wielkanoc. Wystarczy podzielić ciasto na dwie mniejsze tortownice i upiec jako blaty do przełożenia kremem. Można także upiec je w tortownicy i przekroić na pół, a następnie udekorować rozpływającym się w ustach kremem. Polecam uprościć sobie przygotowanie ciasta, korzystając z wysokiej jakości gotowej mieszanki przypraw do piernika.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciasta marchewkowego z kremem z serka

Ciasto marchewkowe z kremem z serka – prosty przepis na deser

Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: ponad 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów pekan lub orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki pestek dyni,
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika,
  • 1,5 szklanki marchewki startej na małych oczkach,
  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżka ciemnego kakao,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 szklanki rodzynek.

Prosty krem do ciasta marchewkowego:

  • 250 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny,
  • 80 g miękkiego masła Łaciate,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 20 ml soku z cytryny.

Do dekoracji:

  • Połówki orzechów pekan lub orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki ciemnego kakao.

reklama

Jak zrobić ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną przesiałam z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawami i ciemnym kakao.
  2. Jajka ubiłam z cukrem na jasną i puszystą masę przez około 5 minut.
  3. Pod koniec ubijania powoli wlałam olej rzepakowy i na niższych obrotach miksera dodawałam po łyżce suchych składników.
  4. Gdy powstanie jednolite ciemne i gęste ciasto wyłączam mikser i dodaję drobno startą marchewkę, pestki słonecznika, namoczone i odcedzone rodzynki i pestki dyni.
  5. Następnie dodaję posiekane orzechy i dokładnie mieszam szpatułką.
  6. Kwadratową formę nasmarowałam masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia i wypełniłam masą na ciasto marchewkowe.
  7. Następnie wyrównałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175° Celsjusza na 30 minut.
  8. Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika, odstawiłam do wystudzenia w formie.
  9. Następnie udekorowałam serkiem śmietankowym.
  10. Gdy ciasto stygło, połączyłam w misce miękkie masło z serkiem śmietankowym, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Składniki energicznie mieszałam przy pomocy silikonowej łopatki.
  11. Wierzch wystudzonego ciasta posmarowałam równomiernie kremem serkowym i udekorowałam połówkami orzechów.
  12. Przed podaniem ciasto marchewkowe z serkiem oprószyłam łyżeczką mielonego cynamonu wymieszanego z kakao.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pyszne ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym. Robię go z rodzynkami i zdrowymi pestkami. Tym przysmakiem możesz bezkarnie się rozkoszować - Strona Kuchni

Wróć na stronieslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto