Problem polega na tym, że na etykiecie nie ma informacji o dwutlenku siarki (E220), który sanepid znalazł w zbadanym produkcie. Związek ten jest substancją wywołującą alergię, zatem brak informacji o takiej zawartości słoika z papryką jest niebezpieczny. Osoby uczulone na dwutlenek siarki mogą go nieświadomie zjeść, co spowoduje reakcję alergiczną.
Źle oznaczony produkt to:
Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym wyprodukowany przez Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki, ul. Akacjowa 5, 42-110 Popów. Niebezpieczna partia ma numer 23.02.2020 i taką samą datę przydatności do spożycia: 23.02.2020.
Obecnie sanepid we współpracy z producentem wyjaśniają dlaczego w papryce pojawiła się siarka. Firma Ptak deklaruje, że taki związek nie jest dodawany w procesie produkcji.
Sanepid przestrzega, żeby tej papryki nie jadły osoby uczulone na dwutlenek siarki i siarczyny.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?